Llindars, indrets i poca vergonyes

Llindars, indrets i poca vergonyes

Mentre es passeja pel carrer en un moment qualsevol, un dia qualsevol, de la mateixa manera que assalta una idea espontània, la curiositat pren partit de forma inesperada al creuar-se amb llindars de personalitat innegable. I no cal més que una actitud xafardera per tractar de posar l’ullet als indrets que ens susciten més interès de la nostra quotidianitat. Resulta una manera de fer que solem assignar a la gent més gran, però és ben cert que tothom ho fa sempre que pot i des de ben petit, pot ser de grans el que ocorre simplement es que la “poca vergonya” es troba millor entrenada.

Aquest passat cap de setmana 5 i 6 d’octubre de 2019 va tenir lloc una activitat a la ciutat de Reus on tothom va poder saciar la seva sed xafardera. L’associació Espais Ocults, formada per un grup heterogeni a tots els nivells, va dur a terme el Reus Ocult. Aquesta activitat consisteix en oferir visites guiades gratuïtes a 12 espais ben diversos de la ciutat de Reus, per mitjà de voluntaris i membres de l’associació.

Visites guiades gratuïtes? Voluntaris?… la voluntat de posar en valor allò que ens envolta surt d’un grup de 8 persones que fa 5 anys varen coincidir un dia qualsevol, a un lloc qualsevol, i es van il·lusionar amb una idea que va sorgir de manera espontània. Ben lluny de buscar lucrar-se, plantegen una activitat oberta a tothom. La falta de recursos però, incentiva l’enginy per tractar de buscar l’equilibri entre l’autoproducció i els patrocinis. Finalment s’obté una activitat amb un concepte molt senzill però amb una complexa infraestructura. Per poder assolir el nombre de persones necessàries per dur-la a terme fan servir el voluntariat, on persones que comparteixen la mateixa inquietud hi participen. Resulta una de les cinc peces claus del Reus Ocult. Les altres quatre, sense les quals no podria esdevenir l’activitat són els propietaris dels espais, les entitats col·laboradores, els mateixos edificis i per suposat, els visitants.
Així doncs, després de 5 anys, amb un continu creixement tant de l’associació com de l’activitat, finalitza el Reus Ocult 2019 amb més de 7.000 visites i una participació de més de 150 voluntaris durant un cap de setmana. Tot un èxit que reflecteix una llavor, un esforç i una feina poc coneguda per la majoria de visitants i ciutadans de Reus.

Com la majoria d’activitats emeses per associacions sense ànim de lucre que treballen la cultura per la cultura amb actitud altruista, roman en continua incertesa el futur de l’activitat degut al cost que comporta. Gràcies a la feina constant dels membres de l’associació, a les entitats patrocinadores, als col·laboradors, als donatius del visitants i a la feina de difusió el Reus Ocult ha pogut sortir-se’n un cop més.

I és ara, amb la mateixa sensació de quietud i calma que precedeix a una tempesta, quan l’associació Espais Ocults desa els estris satisfets de saber que per ells acaba de començar el Reus Ocult 2020… A la resta sols ens queda seguir entrenant la “poca vergonya”, esperant impacients a què surti de nou la rosa.

“Si el patrimoni es coneix s’estima, i si s’estima es defensa”

No hi ha comentaris

Escriu un Comentari