Viure l’habitatge

Viure l’habitatge

“La gente, las personas que habitan los edificios, siguen siendo, en el fondo, los grandes olvidados en la arquitectura tradicional. Sin embargo, una casa es una vivienda mas la gente que la habita y los objetos que guarda.”

Aquest fragment del llibre Casa collage de Xavier Montells ens convida a pensar i reflexionar sobre que és una casa. La real acadèmia de la llengua espanyola la defineix com a “Edifici per a habitar” o “Edifici d’una o poques plantes destinat a habitatge unifamiliar, en oposició a pis.” Ens trobem enfront d’una contradicció quan en el món en què vivim existeixen múltiples i variades formes d’habitar.

Des del punt de vista de l’arquitectura es projecten i construeixen habitatges cada vegada més eficients i confortables, amb les trucades característiques “ideals” per a recrear perfectes llocs en el qual els ocupants desenvolupen el seu dia a dia.
No obstant això, podríem dir, que el que construïm és un escenari, perquè queda pendent l’últim pas i potser el més important per a què “l’habitatge” avançi un pas més i pugui denominar-se “casa”. Per a culminar el treball desenvolupat per l’arquitecte és imprescindible el factor humà, que consisteix en el procés d’ocupació i al seu torn apropiació de l’espai, on l’habitant per inèrcia o necessitat anirà adaptant-lo a les seves necessitats i gustos. Colors, il·luminació, mobiliari, decoració, estris i objectes personals que doten cada habitatge d’una personalitat diferent i creen el sentiment de llar.

Una llar és l’espai de confort de les persones on ens protegim i sentim el nostre, és per això que una llar no només es troba entre quatre parets. Ja que existeixen diverses formes d’habitar un espai. En moltes ocasions són els propis habitants els que creen la seva llar, ja sigui per qüestions econòmiques, culturals, de l’entorn o com a forma alternativa. Persones que transformen una caravana en una casa d’estiu. Hotels que es converteixen en llar en obrir una maleta. Haimes en el desert en constant itinerància…

Des del despatx d’arquitectura Espai Blanch, creiem que es pot trobar una definició totalment diferent a la que se’ns imposa. Un habitatge i una casa no són conceptes equivalents, encara podent parlar del mateix espai ja que són quantioses les diferències.

És igual el lloc on visquem, perquè la nostra casa es troba on està la nostra llar.

Salut i arquitectura!

Referència de la fotografia: Fotomuntatge realitzat en el primer curs de Sociologia del professor Jean-Pierre Junker –ETHZurich, 1990– sobre la casa Bianchetti de Luigi Snozz

No hi ha comentaris

Escriu un Comentari