Reus, Sant Jordi i l’arquitectura

Reus, Sant Jordi i l’arquitectura

En aquest dia tan floral, volem ensenyar-vos un Sant Jordi una mica diferent del que usualment coneixem.

Com molts sabreu, avui es celebra el dia de Sant Jordi a Catalunya, una festivitat dedicada a la llegenda del cavaller Sant Jordi on regalem roses i llibres a les persones més estimades.

La llegenda s’ha representat cada any en totes les disciplines de l’art, i com no podia ser d’una altra menera, també en l’arquitectura. Podem observar-ho en edificis patrimonials com la Casa Batlló de Barcelona, cada part de l’edifici té la representació del drac, l’espasa de Sant Jordi i la balconada de la princesa, on últimament es col·loquen les roses, donant-nos a entendre que l’arquitectura pot ser molt més que un lloc que habitar, pot explicar-te una história.

A Reus, no som molt diferents. A la nostra ciutat modernista, amb tendència a decoracions florals en façanes i interiors, es pot trobar la representació de la rosa com a símbol principal. cal dir que la nostra ciutat té la seva pròpia rosa en l’escut, no dudariamos a afirmar que les nostres cases modernistes representen les roses del nostre roser.

El modernisme de Reus no és sempre una expressió naturalista, en general (molt en general) el modernisme intentava crear un estil modern i d’innovació industrial. Els seus materials reflecteixen aquest desig de representar el més nou i el més propi de la ciutat.

Si ens imaginéssim que els materials que principalment s’utilitzaven per a la construcció modernista reusenca són la representació figurativa de cadascuna de les característiques de la llegenda de Sant Jordi, el primer material, la ceràmica en obra vista (la qual va ser considerada una innovació industrial) reflejariael poble i les seves ànsies a ser modern; el segon material, la ceràmica decorativa d’estil propi i de orígens culturals catalans, com les restes del pas tant del drac com del temps. El tercer material principal, les decoracions florals en pedra o en les vidrieres, com les roses que al final de la història es queden, perduren i creen vincle entre la gent.

Es pot intuir que Reus és una ciutat on Sant Jordi es mostra a partir de l’arquitectura. Si sou amants de l’arquitectura modernista, us animem a visitar la ciutat, en ella us perdreu en la nostra història i amb això, en la llegenda.

Feliç Sant Jordi.

Salut i arquitectura!

No hi ha comentaris

Escriu un Comentari